• YARIM ALTIN
    7.846,00
    % -0,47
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3310
    % 0,24
  • € EURO
    35,0859
    % -0,14
  • £ POUND
    40,9369
    % -0,20
  • ¥ YUAN
    4,4733
    % 0,20
  • РУБ RUBLE
    0,3504
    % 0,48
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Ons altın: 70’lerin modası sürüyor

Ons altın: 70’lerin modası sürüyor


Ons altın (XAUUSD): Ons altın için daha güçlü boğa piyasası sinyalleri

Ortalamaya dönüş prensipleri ons altın için de çalışmaya devam ediyor ve tanımların değiştirilmesiyle daha iyi sonuçlar alabiliyoruz. Yakın gelecekte yukarı yönlü hareket beklentisi olmakla birlikte ortalamalar arası ilişkilere, gelişime geçmişle kıyaslayarak bakmak gereklidir. Geçmişte hareketi tetikleyen gösterge sinyal dağılımı benzeri gelecekte oluşması halinde tekrar benzer sonuçlar verebilmektedir. Bu da bizi, geçmişin model bazında geleceğin hesaplanabilir benzerliğine götürmektedir. Tersi de doğrudur elbette: geleceği anlamak için geçmişe yönelik tutarlı bakış açımızın olması gereklidir. Bu bakış açısının hesaplanabilir hale bürünmesi süreçlerin takibini kolaylaştırmaktadır.  Döngüler vardır ama şiddetleri ve zaman aralıkları eski kurallara göre açıklanabilmekten uzaktadır.

70ler etkisi daha hızlı görülebilir

Hesaplamada kullandığımız modele göre tüm gelişmelerin temel belirleyicisi 70lerde oluşan güçlü piyasa etkisi olmayı sürdürüyor. Şöyle de açıklayabiliriz: tarihsel olarak tüm grafiği 2 parçaya bölüp izlersek, kaldıraç etkisi netleşmektedir: aylık bazda gelişmelerle grafiğin sol tarafı kuvvetlendikçe, sağ tarafın yönü daha belirgin hal almaktadır. Bir eğilim olarak yükseliş korunurken, arada görülen düşüşlere tepki daha belirgin olmaktadır. Ana eğilimi bozmayacak şekilde ilerlemesini sağlamaktadır.

Ana ortalamadan kopmaların şekli: yumuşak ve isteksiz

Bir eğilim üzerinden gerçekleşen dalgalanmalara bakarak geleceğin belirsizliğini azaltmak mümkün olabiliyor. Teknik analizdeki formasyonlarda bazen belirlenen tespit edilen kalıbın dışında hareketler görülebilmektedir. Bu tür sapmaların formasyonun kenarlarına uzaklığı, hangi uca yakın olduğu zaman faktörünün piyasa etkisinden dolayı önemlidir. Genel olarak: yükselişlerin sola yığılması veya formasyon başlangıcına yakın olması boğa piyasası için değerli veridir.

Model’e göre:

– son 7-8 aydaki düşüşe karşılık, tarihsel grafiğin sol tarafında oluşmaya başlayan yığılmalar risk iştahı demektir

– artan risk iştahı varlık sınıfı için pozitif iken, genel anlamda piyasada riskli varlıklardan kaçış anlamına gelmektedir

– simülasyon üzerinden bakarsak: aylar, hatta yıllar ilerledikçe grafiğin sol parçası “şişkin” hale girecektir

– bu belirgin şişkinliği “geçmiş mirası” olarak görebiliriz

– enflasyon katkısıyla da sadece günceli değil, gelecekteki belirsizliği de satın alma isteği sürüyor

Raporlama konusu

Hızlı düşüşlerin anlamı nedir? Hangi ortalamaya etkisi, nasıl bir hikâye için gerekliydi?

Kurumsal hedeflere uygun tanımlı haber mektupları için temasa geçebilirsiniz.