TCMB yetkilileri dün yatırımcılarla bir araya gelerek politika faizinin %19’dan %18’e indirilmesi sonrası ilk mesajlarını verdi. Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu enflasyonda geçici unsurların etkisini yitireceğini öngördüklerini söyledi. Manşet enflasyonu ikinci plana atmadıklarını belirtti. Son dönemde çekirdek enflasyona yapılan vurgular ön plana çıkmıştı. Çekirdek enflasyon (TÜFE-C Endeksi), TÜFE
endeksinden enerji, gıda, alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın çıkarıldıktan sonra kalan mal ve hizmetlerin fiyatlarının oluşturduğu endeks olarak izleniyor. Ekim ayı merkez bankası toplantısı ayın 21’nde gerçekleşecek.
Bu hafta yurt içinde gözler hafta başında açıklanan enflasyon verisindeydi. TÜFE Eylül ayında piyasa beklentisine yakın seviyede gerçekleşti. Y ıllık TÜFE Eylül ayında %19,58’e yükseldi. Piyasalarda en fazla izlenen özel kapsamlı TÜFE C endeksi (çekirdek enflasyon) piyasa beklentisinin üzerinde %16,98’e yükseldi. Yıllık ÜFE ise %43,96’ya geriledi. Yurt içi tarafta USD/TL’nin rekor seviyeleri gördüğü Ekim’in ilk haftasında yerli döviz mevduat hesapları 2,5 milyar USD azaldı.
Global piyasalarda ise gözler bugün ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinde. Geçtiğimiz FED toplantısında Başkan Pow ell’ın, Eylül istihdam verisinin güçlü gelmesi durumunda, varlık azaltılmalarının Kasım ayında başlayabileceğine ilişkin açıklamalar yapmıştı. Güçlü gelecek tarım dışı istihdam verisi bu görünüme destek olabilecektir.
Dolar Endeksi 94,30 seviyelerinde. Gerek küresel etkiler gerekse TCMB faiz kararı etkisi ile 8,95 seviyesine kadar yükselen parite bir miktar tepki düzeltmesinin ardından bugün güne 8,90 seviyesinde başladı. Paritede 8,85 ve 8,78 seviyeleri destek; 8,92 ve 8,96 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.
Usd/TL için yazdıklarımız parite için de geçerli. Bu sabah 10,28 seviyesindeki paritede 10,17 ve 10,09 seviyeleri destek; 10,38 ve 10,50 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.
Kaynak: Yapı Kredi Private Banking Günlük Bülten