• YARIM ALTIN
    7.885,00
    % -0,11
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3801
    % 0,15
  • € EURO
    34,9681
    % -0,33
  • £ POUND
    40,9738
    % 0,21
  • ¥ YUAN
    4,4826
    % 0,11
  • РУБ RUBLE
    0,3505
    % 0,30
  • BITCOIN/TL
    2266673,590
    % -0,25
  • BIST 100
    %

2022 Mayıs Strateji Raporu / Gedik Yatırım

2022 Mayıs Strateji Raporu / Gedik Yatırım


Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Fed, mayıs ayı toplantısında politika faizini piyasadaki beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan artırdı. Kararın ardından konuşan Fed Başkanı Powell, enflasyonun düşürülmesinde Fed’in görevine vurgu yaptı ve 75 baz puanlık faiz artışının aktif olarak düşündükleri bir şey olmadığını belirtti. Fed toplantısı sonrasında ABD borsalarında alıcılı bir seyir etkili oldu. Bugün yurt içinde bayram tatilinin ardından nisan ayına ait enflasyon rakamları açıklanacak olup, küresel çaptaki gelişmeler ve enflasyon verileri fiyatlamalar üzerinde etkili olacaktır. Fed başta olmak üzere merkez bankalarının agresif bir sıkılaşmaya gideceğine dair beklentiler, küresel büyümeyenin zayıflayacağına dair revizeler ve resesyon endişeleri, Çin’de artan vaka sayıları ile devam eden Rusya – Ukrayna savaşı mayıs ayı içerisinde de takip edeceğimiz ana risk başlıklar olacak.

Piyasalarda Son Durum

Şubat ayının son bölümünden itibaren etkili olan pozitif havanın katkısıyla nisan ayı içerisinde BIST-100 Endeksi’nde yukarı yönlü eğilim devam etti. Küresel çaptaki ana risk başlıklarına karşın ay içerisinde yükseliş eğilimini sürdüren endekste tarihi zirve de yenilendi. Yurt dışı piyasalarda zayıflayan risk iştahına rağmen yerli yatırımcının desteği, iskontolu ve cazip çarpanlar ile finansal sonuçlara dair beklentiler Borsa İstanbul’u destekleyen ana etmenler oldu. Bununla birlikte nisan ayının son bölümünde etkili olan satışlarla BIST-100 Endeks şubat ayı sonundan itibaren süregelen yükseliş trendini kırarken, son dönemde teknik görünümün zayıflama kaydettiği görülüyor. BIST-100 Endeksi nisan ayını %8,83 oranında yükselişle 2.430,55 puandan tamamlarken, Dolar/TL kuru nisan ayını %1,21 oranında yükselişle 14,8517 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Fed, mayıs ayı toplantısında beklentiler doğrultusunda 50 baz puanlık faiz artışına giderken, haziran-temmuz toplantıları için 50’şer baz puanlık faiz artırım ihtimallerini masada bıraktı. Bilanço küçültmeye haziran ayında başlanacağı da belirtildi. Fed toplantısı sonrası bu ay için Fed üyelerinden gelecek açıklamalar, önümüzdeki iki toplantıya dair beklentileri daha net bir şekilde belirleyecektir. Mayıs ayında üyelerin açıklamaları bu açıdan takip edilmeli. Rusya-Ukrayna savaşı sürüyor. Yakın zamanda bir ateşkes beklentisi bulunmuyor. Özellikle, yeni yaptırımların gündemde olması fiyatlamalarda oynaklığa yol açabiliyor. Mayıs ayında AB’nin Rusya’ya yönelik enerji konusunda alacağı tavır, petrol fiyatlarının seyrini etkileyebilir. Olası Rusya’ya yeni bir ambargo kararı, petrolde yükselişin hızlanmasına neden olabilir. Rusya’nın da bunlara karşılık vermesi, piyasaları huzursuz ediyor. Rusya’dan yaptırım misillemesi mayıs ayında da devam edebilir. İç piyasada, 05 Mayıs tarihinde açıklanacak nisan ayı enflasyon rakamı ön planda olacaktır. 26 Mayıs günü TCMB’nin faiz kararı bulunuyor.

Aylık Hisse Önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: AKBNK, BIZIM, INDES, KRDMD

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu